De plug-in hybride Audi A7 Sportback 55 TFSI e Quattro


Met de A7 Sportback 55 TFSI e quattro presenteert Audi de Grand Turismo onder de plug-in hybrides. Een stijlvol design wordt gecombineerd met vanwege een systeemvermogen van 270 kW/367 pk. Er is namelijk sprake van een ruime elektrische range, lage verbruikscijfers en prestaties. De audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro komt dit najaar op de markt.

De Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro heeft een aandrijflijn met een tweeliter TFSI benzinemotor en een elektromotor, die is geïntegreerd in de zeventraps S tronic-transmissie. Het systeemvermogen bedraagt 270 kW/367 pk. Het maximale koppel van 500 Nm is beschikbaar vanaf 1.250 tpm. Dat vertaalt zich in een acceleratie van 0-100 km/u in 5,7 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 1,9-2,1 l/100 km). Onder normale omstandigheden wordt de auto via de voorwielen aangedreven. Het slimme quattro-systeem schakelt de achterwielen razendsnel bij zodra de omstandigheden daarom vragen.

De in de vloer van de bagageruimte geïntegreerde gekoelde lithium-ion accu met een capaciteit van 14,1 kWh maakt een elektrische actieradius van ruim 40 kilometer* mogelijk, bij een maximale snelheid van 135 km/u. De bagageruimte heeft een volume van maar liefst 1.235 liter mits de achterbank is neergeklapt.

Elektrisch rijden

De Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro is ontworpen om zo veel mogelijk dagelijkse ritten volledig elektrisch en dus emissievrij te kunnen afleggen. Zo lang de bestuurder het gaspedaal niet voorbij een bepaald (voelbaar) punt intrapt, rijdt de auto 100 procent elektrisch. In Battery Hold-modus zorgt de aansturing van de aandrijflijn ervoor dat de batterijcapaciteit op het huidige niveau wordt gehouden. Zo kan een bepaalde afstand later volledig elektrisch worden afgelegd. Om een zo laag mogelijk brandstofverbruik te realiseren, staat elektrisch rijden bij het samenspel van de elektromotor en de TFSI centraal. De modus kiest, afhankelijk van de omstandigheden, tussen coasten met uitgeschakelde motor en coasten om energie terug te winnen. Het grootste gedeelte van alle dagelijkse remacties (tot 0,1 g) wordt uitgevoerd door de elektromotor. Via het afremmen is tot 80 kW aan elektrische energie terug te winnen.

Efficiëntie en comfort

De aansturing van de aandrijflijn heeft een vooruitziende blik voor een zo efficiënt mogelijk functioneren. In stedelijke omgevingen wordt er zoveel mogelijk elektrisch gereden mits het navigatiesysteem actief is. Mocht het nodig zijn, wordt de batterij hiervoor tijdens de rit voldoende opgeladen. Het systeem maakt gebruik van een globale en een precieze routeplanning. De globale routeplanning wordt bepaald op basis van online verkeersinformatie en het routeprofiel. De verfijning komt vervolgens van specifieke navigatiedata en informatie van sensoren in de auto. Op basis van al deze gegevens kiest de A7 Sportback 55 TFSI e quattro altijd de meest efficiënte rijmodus en oplaadstrategie van de batterij. Door adaptieve cruise control actief ondersteunt het systeem de bestuurder tevens bij het afremmen en optrekken. Dit zorgt voor een goede efficiëntie en comfort. Ook een voelbare puls in het gaspedaal en optische meldingen ondersteunen de bestuurder bij het realiseren van een laag verbruik.

Zowel thuis als onderweg laden

De A7 Sportback 55 TFSI e quattro is zowel thuis als onderweg te laden (maximaal laadvermogen 7,4 kW). Bij een industrieel driefase CEE-laadpunt van 400 V duurt het volledig laden slechts 2,5 uur en bij een reguliere 230V-aansluiting is een lege batterij in 7 uur volledig te laden. Audi biedt klanten in Nederland diverse opties voor thuis en onderweg laden.

Sportieve uitstraling


De complete en sportieve standaarduitrusting van de A7 Sportback 55 TFSI e quattro is een pluspunt. De auto beschikt over een S line exterieur inclusief het black stylingpakket, privacy glas, 19 inch lichtmetalen velgen en rode remklauwen. Verder zijn HD Matrix LED-koplampen, sportstoelen de convenience key, airconditioning met vier klimaatzones en de Audi virtual cockpit met plug-in hybride weergave inbegrepen.
De Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro is in Nederland vanaf oktober te bestellen. De levering start dit najaar.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze indicatieve maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.

Ook interessant voor jou