Volkswagen ontwikkelt interactieve autoverlichting van de toekomst

Volkswagen werkt aan een interactieve verlichtingstechnologie voor een compleet nieuw niveau in veiligheid en personalisatie. Innovatieve HD-koplampen zorgen ervoor dat informatie direct op de weg geprojecteerd wordt, zodat automobilisten óók zonder oogcontact weten wat hun medeweggebruikers gaan doen.

Met de IQ. Light matrix LED-koplampen in de nieuwe Touareg zet Volkswagen nu reeds grote stappen op het gebied van comfort en veiligheid in het donker. Met het oog op de introductie van (semi-) autonoom rijdende auto’s in de nabije toekomst werken de lichtdesigners en- engineers van Volkswagen nu al aan nieuwe technologieën die een beperktere mate aan oogcontact in het verkeer compenseren. In de toekomst gaan conventionele bestuurders en autonoom rijdende auto’s elkaar in het verkeer tegenkomen, en dat vereist een nieuwe vorm van communicatie.

Vooruitlopend op die nieuwe situatie ontwikkelt Volkswagen nu al verlichtingssystemen met micro-pixel HD-koplampen met zelfs 30.000 lichtpunten, evenals high-performance LED-koplampen als een goedkoper alternatief voor de kostbare laserverlichting. Voor het eerst projecteren deze micro-pixel HD-koplampen informatie direct op de weg vóór de auto, voor extra veiligheid.

Interactieve achterlichtunits voor extra veiligheid

Nieuwe matrix technologie zorgt voor een revolutie in achterlichten van Volkswagen. Deze nieuwe achterlichten kunnen bijvoorbeeld waarschuwingssymbolen tonen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Nieuwe rijassistenten, waaronder ‘Optical Park Assist’ dat met een microlens werkt, vergroten de veiligheid bij het in- en uitparkeren. Dit systeem projecteert de richting die de auto gaat volgen op de weg, zodat andere verkeersdeelnemers weten wat de auto gaat doen.

Eigen lichttunnel

Om voorbereid te zijn op de uitdagingen die de toekomst biedt, heeft Volkswagen zijn eigen excellence center in verlichting geopend. In een 100 meter lange, 5 meter brede en 5 meter hoge lichttunnel simuleert Volkswagen verkeerssituaties om de verlichtingssystemen van de toekomst te testen. In deze tunnel observeert Volkswagen daarnaast hoe bestuurders en voetgangers omgaan met, en reageren op licht.

Bekijk hier een video over de nieuwe lichttechnologie

Ook interessant voor jou