De nieuwe ŠKODA SCALA in wereldpremiere





Met de nieuwe SCALA richt ŠKODA zich duidelijker op de jongere consument, zelfs méér dan ooit tevoren. Het model leent zijn ontwerptaal van het sensationele VISION RS-studiemodel – dat op de autoshow van Parijs werd onthuld – en komt in de eerste helft van 2019 op de markt met vermogens tussen de 66 kW/90 pk en 110 kW/150 pk.

De ŠKODA SCALA staat op het MQB-platform van de Volkswagen Group. Hij meet 4362 mm in de lengte, 1793 mm in de breedte en 1471 mm in de hoogte. Door aerodynamische optimalisatie van zijn carrosserie heeft de SCALA een Cw-waarde van slechts 0,29. Dat heeft ŠKODA bewerkstelligd door de onderzijde van de auto voor het grootste deel dicht te maken, aan de voorkant zogenoemde Air Curtains te monteren (die de lucht rond de bumpers geleiden) en te werken met een dakspoiler voorzien van kleine vinnetjes.

Keuze uit 5 motoren

Er zijn vijf motoren beschikbaar voor de ŠKODA SCALA. Allemaal zijn ze voorzien van directe injectie en een turbocompressor.

ŠKODA levert een 1.0 TSI-turbodriecillinder met 70 kW/95 pk en 175 Nm of 85 kW/115 pk en 200 Nm. Daarboven staat een 1.5 TSI-turboviercilinder met 110 kW/150 pk en 250 Nm. De basismotor is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak, de 115 pk en 150 pk sterke krachtbronnen krijgen een verzet meer. Optioneel is er voor die twee versies een DSG-automaat met dubbele koppeling leverbaar.

ŠKODA levert verder een 1.6 TDI-turbodiesel met 85 kW/115 pk en 250 Nm en een 1.0 G-TEC die op aardgas rijdt. Dat laatste model heeft een driecilindermotor met 66 kW/90 pk en 145 Nm en komt pas later in 2019 op de markt. Zowel de diesel- als de CNG-variant van de SCALA is uitgerust met een handgeschakelde zesbak. Die eerste kan ook met een zeventraps DSG-automaat worden besteld. Alle motorvarianten hebben een stop/start-systeem en winnen remenergie terug. De 1.5 TSI schakelt twee cilinders uit als er weinig vermogen wordt gevraagd.

Altijd online met snelle connectie

De SCALA is de allereerste ŠKODA die altijd online is. Met zijn ingebouwde eSIM biedt hij een snelle LTE-internetconnectie. Standaard op iedere SCALA is Emergency Call (dat in de Europese Unie verplicht is) en Proactive Service. In het geval van een ongeluk belt de auto daarmee zelf de hulpdiensten. Proactive Service geeft daarbij de locatie en de status van het voertuig door.

Simply Clever-oplossingen

Tot slot zou de SCALA geen ŠKODA zijn als hij niet vol Simply Clever-oplossingen zou zitten. Zo is hij het eerste model in zijn klasse met een optionele elektrisch bedienbare kofferklep. Verder is de SCALA uitgerust met een ijskrabber in de tankklep, veiligheidshesjes in alle portieren, een paraplu in de bestuurdersdeur, flessenhouders voor- en achterin, klaptafeltjes achterop de voorstoelen en USB-aansluitingen voor- en achterin.

Ook interessant voor jou